wykresy sinusoida
x: jak obliczyć pierwszy punkt przecięcia funkcji sinx z funkcją sin2x?
12 paź 19:37
PW : Jak zwykle: rozwiązać równanie
sin3x = sinx
i gdy już będziesz miał x, to wyznaczyć (x, sin(x)). Rozwiązań jest wiele.
12 paź 20:06
PW : Aj, "pierwszy" − tylko "pierwszy" licząc "od ..." w lewo, czy w prawo?
12 paź 20:07
Eta:
sin2x=sinx
12 paź 20:07
PW : Dzięki, Eta. "Widziałem"" 3, nawet nie zgonię na to, że sąsiednie klawisze.
12 paź 20:09
:): albo
sin2x=sinx
2sinxcosx=sinx
2sinxcosx−sinx=0
sinx(2cosx−1)=0
12 paź 22:04