123
qu: zbadaj czy ciąg jest monotoniczny i podaj rodzaj monotoniczności.
an=1000n−n2
Na jakiej zasadzie się to robi ?
Jakieś wskazówki ?
12 paź 19:34
qu: .
12 paź 20:00
Jolanta: ciąg monotoniczny tzn rosnacy lub malejacy
an+1 to wyraz nastepny po an jeżeli różnica miedzy nimi jest większa od 0 ciag jest rosnacy
an+1=1000(n+1)−(n+1)2
an+1==1000n+1000−n2−2n−1=−n2+998n+999
an+1−an=−n2+998n+999−(−n2+1000)=998n−1
998n−1>0 c rosnący
12 paź 21:31
henrys: an=n(1000−n)
dla 0<n<500 ciąg jest rosnący
dla n≥500 ciąg jest malejący
12 paź 21:39
qu: a to nie wyjdzie jakoś że w danych przedziałach jest rosnący a w innym przedziale jest malejący
?
12 paź 21:53
qu: Sory nie odświeżyłem,
mógłbym prosić dokładniej ?
12 paź 21:54
Jolanta: fakt ,zgubiłam n
an+1−an=−n2+998n+999−(−n2+1000n)=−2n+999
−2n+999<0 c malejacy
−2n<−999
2n>999
n>499,5 n∊N n≥500
12 paź 21:57
qu: dzięki, doszedłem do momentu
−2n+999
Tylko jakie jest dalsze rozumowanie tego zadania ?
12 paź 22:14