PW : Źle sformułowane pytanie. Powinno być "Dla jakich wartości parametru m układ równań nie m
rozwiązań".
Rozwiązanie.
1. Dla m = 0 układ przyjmuje postać
− widać w sposób oczywisty, że rozwiązań nie ma.
2. Dla m takich, że m
2 − 2 = 0 układ przyjmuje postać
lub
− w tych wypadkach rozwiązania istnieją, łatwo je znaleźć podstawiając (wynikające z drugich
równań układów) x = 0 lub y = 0.
3. Dla pozostałych m po prostu podstawić pierwsze do drugiego.
Punkt 2. pewnie można pominąć, trzeba się zastanowić.