Znajdź wszystkie pary
kero: Znajdź wszystkie pary liczb całkowitych nieujemnych takich, że suma ich ilorazu i iloczynu jest
równa 185.
Chciałbym aby ktoś mi wytłumaczył krok po kroku co powinienem zrobić aby rozwiązać to zadanie.
12 paź 18:04
pigor: ..., niech
x=? i ,y=? − szukane liczby , to :
xy+xy= 185 /*y≠0 ⇒ xy
2+x= 5*37 ⇔
⇔ [n[x (y
2+1)= 5*37, gdzie x >0 (dlaczego ?) ⇔
⇔ (x= 5 i y
2+1= 37 ) v (x=37 i y
2+1= 5) ⇔
⇔ (x=5 i y
2=36) v (x=37 i y
2=4) ⇔ (x=5 i |y|=6) v (x=37 i |y|=2) ⇔
⇔ (x,y)= (5,−6) v (x,y)= (5,6) v (x,y)= (37,−2) v (x,y)= (37,2) ⇔
⇔
(x,y)∊{ (5,−6), (5,6), (37,−2), (37,2) } . ...
12 paź 18:38
Eta:
Mają być
nieujemne!

odp :
30 i 6 lub 74 i 2
12 paź 18:42
kero: dziękuje
12 paź 18:50
Eta:
x, y−− szukane liczby nieujemne
| | x | | 185y | |
xy+ |
| =185 ⇒ xy2+x=185y ⇒ x(y2+1)=185y ⇒ x= |
| |
| | y | | y2+1 | |
dzielniki nieujemne liczby 185 to 5 i 37 (5*37=185
zatem y
2+1=5 lub y
2+1=37 ⇒ y=2 lub y=6
| | 185*2 | | 185*6 | |
to dla y=2 x= |
| =37*2=74 zaś dla y=6 x= |
| = 5*6=30 |
| | 5 | | 37 | |
szukane pary
x=30 i y=6 lub x=74 i y=6
12 paź 18:51
Eta:
U
pigor
| | x | | 5 | |
weźmy np: parę (5,6) to xy+ |
| =185 ⇒ 5*6+ |
| ≠ 185 |
| | y | | 6 | |
no i
klops
12 paź 18:55
Eta:
Poprawiam chochlika w odpowiedzi : x=30 i y=6 lub x=74 i y=2
12 paź 18:58
pigor: ..., o kurde, nie pomnożyłem prawej strony równania
przez y

, dlaczego

, nie wiem . ..

przepraszam
13 paź 00:34
Eta:
Nic nie szkodzi

chyba ,że nie raz .... zaszkodzi
13 paź 00:36