Jula: Po dwukrotnej podwyżce ceny towaru za każdym razem o ten sam procent jego cena końcowa iest o
21% większa od pierwotnej. O ile procent dokonywano każdorazowo podwyżki ceny towaru?
Proszę o pomoc w rozwiązania i z góry dziękuję
12 paź 17:19
J:
A + xA + (A + xA)x = 1,21A
1 + 2x + x2 = 1,21
(x+1)2 = 1,21
x+1 = 1,1
x = 1,1 − 1 = 0,1
Podwyżka o 10%
12 paź 17:33
Janek191:
Np.
c − cena początkowa
c*( 1 + p) − cena po I podwyżce
c*(1 + p)2 − cena po II podwyżce
c*( 1 + p)2 = c + 0,21 c = 1,21 c / : c
( 1 +p)2 = 1,21
1 + p = √1,21 = 1,1
p = 0,1 = 10%
===========
12 paź 17:36
Jula: Co w tym miejscu:
1+ 2x + x2 =1.21
Dzieje się z 2x ?
12 paź 17:40
olekturbo: to jest wzor skroconego mnozenia
12 paź 17:41
Jula: Dzięki już wszystko rozumiem
12 paź 17:43
pigor: ..., niech − początkowa cena towaru, to
warunki zadania opiszę np. takim równaniem:
(1+x%)2c= 121%c /:c ⇔ (1+x%)
2= 1,21 ⇒
⇒ 1+x%=1,1 ⇔ x%=1,1−1 ⇔
x%= 10%. ...
12 paź 17:44