rysunek szescianu
ania97: Sześcian o krawędzi a przecięto płaszczyzną zawierającą przekątną podstawy i środek
przeciwległej krawędzi bocznej. Mógłby ktoś mi to narysować. Z góry dzięki
12 paź 16:17
Kacper:
Masz ziemniaki w domku?
12 paź 16:30
Janek191:
12 paź 16:31
J:

Coś takego
12 paź 16:32
ania97: Dzieki. A mógłby ktoś obliczyć to tego zadania:
a) miary kątów w powstałym przekroju
b) miarę kąta nachylenia otrzymanego przekroju do podstawy sześcianu.
12 paź 16:39
Janek191:
a)
x = a
√2 − długość przekątnej podstawy
y − długość ramienia Δ równoramiennego
Tw. Pitagorasa
| | a | | a2 | | 5 a2 | |
y2 = a2 + ( |
| )2 = a2 + |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 0,5 x | | 0,5 a √2 | | √2 | | √10 | |
cos α = |
| = |
| = |
| ≈ |
| ≈ 0,6325 |
| | y | | 0,5 √5 a | | √5 | | 5 | |
α − miara kąta przy podstawie Δ ( przekroju)
α ≈ 50
o
więc
β ≈ 2*( 90 − 50)
o = 80
o − kąt między ramionami Δ.
12 paź 17:18
Janek191:
| | 0,5 a | | a | | a | | 1 | | √2 | |
b) tg δ = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| ≈ 0,7071 |
| | 0,5 x | | x | | a√2 | | √2 | | 2 | |
δ ≈ 35
o
=======
12 paź 17:23
przemek ania: siema co tam
12 paź 18:22
mały:
leje
12 paź 18:28