Logarytmy
Artix1500: Prosze o pomoc przy takim zadaniu z logarytmow
| 1 | | 2 | |
| + |
| < 1 |
| 5 − logx | | logx − 1 | |
12 paź 15:32
Kacper:
Podstaw logx=t.
12 paź 15:34
J:
i zrób odpowiednie założenia
12 paź 15:40
Artix1500: No wlasnie robie ale pozniej wychodza mi takie cuda ze nie mam pojecia co z tym zrobic
12 paź 15:45
Janek191:
| t − 1 + 2*(5 − t) | |
| < 1 |
| ( 5 − t)*( t − 1) | |
| t − 1 + 10 − 2 t | |
| − 1 < 0 |
| ( 5 − t)*( t −1) | |
| − t + 9 | | ( 5 − t)*( t −1) | |
| − |
| < 0 |
| ( 5 − t)*( t − 1) | | 5 − t)*( t − 1) | |
| − t + 9 + 5 t − 5 − t2 + t | |
| < 0 |
| ( 5 − t)*( t − 1) | |
| − t2 + 5 t + 4 | |
| < 0 |
| ( 5 − t)*( t − 1) | |
| t2 − 5 t − 4 | |
| > 0 |
| ( 5 − t)*( t − 1) | |
| t2 − 5 t − 4 | |
| < 0 |
| ( t − 5)*( t − 1) | |
itd.
12 paź 15:56
Artix1500: No ok a co dalej bo nie wiem czy dobrze rozumuje a nie mam odpowiedzi
12 paź 16:15
Artix1500: No mozna tak skrotowno napisac naprawde
12 paź 16:33
J:
| a | |
| < 0 ⇔ a*b < 0 ..... zastosuj |
| b | |
12 paź 16:34
Janek191:

Jak się nie pomyliłem, to :
Δ = 25 − 4*1*(−4) = 25 + 16 = 41
√Δ =
√41
| | 5 − √41 | |
t1 = |
| = 2,5 − 0,5√41 ≈ − 0,7 |
| | 2 | |
| | 5 + √41 | |
t2 = |
| = 2,5 + 0,5√41 ≈ 5,7 |
| | 2 | |
( t − 2,5 + 0,5
√41)*( t − 2,5 − 0,5
√41)*( t − 5)*( t − 1) < 0
Mamy
2,5 − 0,5
√41 < t < 1 lub 5 < t < 2,5 + 0,5
√41
t = log x ; x > 0
2,5 − 0,5
√41 < log x < 1 lub 5 < log x < 2,5 + 0,5
√41
10
2,5 − 0,5√41 x < 10 lub 10
5 < x < 10
2,5 + 0,5 √41
12 paź 16:48
Kacper:
Poprawna odpowiedź, to:
x∊(0,10)∪(105,+∞)
12 paź 16:50
Kacper:
Janek masz błędy przy odejmowaniu. 5 linijka 15:56
12 paź 16:55
Janek191:
Gdzie się pomyliłem ?
12 paź 16:56
Artix1500: Ok dziekuje wszystkim za pomoc
12 paź 16:57
Janek191:
Faktycznie − znaki
12 paź 16:58
Janek191:
To Artix1500 sobie poprawi
12 paź 16:59