krótki przykład trygonometryczny
kalkulator: Witam
Mógł by mi ktoś powiedzieć jak rozwiązać takie zadanko? Wyznacz funkcję odwrotną f(x)= 1/2
arcsinx/4
12 paź 15:19
Janek191:
f(x) = 0,5 arcsin x4 ?
y = 0,5 arcsin x4
12 paź 15:21
Janek191:

y = 0,5 arcsin
x4 , x ∊ < − 4; 4 >
2 y = arcsin
x4
x = 4 sin 2y
Po zamianie zmiennych
y = 4 sin 2 x
==========
12 paź 15:31
kalkulator: No tak. I co dalej ?
12 paź 15:32
kalkulator: Dzieki
12 paź 15:32
kalkulator: A co z dziedziną wyniku
12 paź 15:40
12 paź 15:46