hejo
jogurcik: | |x−1| −2 | = x−1
|x−1|−2 = x−1 v |x−1| − 2 = −x+1
|x−1| = x+1 v |x−1| = 3−x
x−1 = x+1 v x−1 = −x−1 x−1 = 3−x v x−1 = −3+x
0 = 2 sprzeczne v x = 0 x = 2 v 0 = 4 sprzeczne
12 paź 13:41
J:
a gdzie założenie: x − 1 ≥ 0 ?
12 paź 13:45
jogurcik: chodzi o prawą stronę?
x∊<1,+∞)
czyli x = 2 ?
12 paź 13:48
J:
tak
12 paź 13:49
jogurcik: za każdym razem mam prawą stronę dawać ≥ 0?
12 paź 13:54
J:
w przypadkach: I ......... I = coś , to założenie: "coś" ≥ 0
12 paź 13:57
jogurcik: dzięki wielkie panie J.
Zdrówko.
12 paź 13:59