zadanie banalne, a jednak nie wychodzi :(
olla: Z egzaminu próbnego 34 uczniów pewnego gimnazjum otrzymało oceny dopuszczające, 40% zdających
oceny dostateczne, o 20% mniej niż oceny dostateczne otrzymało oceny dobre, a 1/6 zdających
oceny bardzo dobre. Ilu gimnazjalistów zdawało egzamin?
co jest źle w równaniu bo nie wychodzi .
68+1,2x+1,28x+5/6x−x=x
2,48x+5/6x−x= − 68
14,88x+5x−6x= − 408 dalej nie robię bo bezsens wychodzi
12 paź 13:24
Maryla27: Czy dobrze jest wpisana treść zadania?
12 paź 15:34
Janek191:
| | 1 | |
34 + 0,4 x + ( 0,4 − 0,2*0,4) x + |
| x = x |
| | 6 | |
| | 1 | |
34 + 0,4 x + 0,4 x − 0,08 x + |
| x = x |
| | 6 | |
| | 1 | |
34 + 0,72 x + |
| x = x / * 6 |
| | 6 | |
204 + 4,32 x + x = 6 x
204 = 0,68 x
x = 300
======
12 paź 15:42
Janek191:
Zdaje się,że wyszło
12 paź 15:44