qq
fiki: |x2−1| + |x2−x| = x
x2 −1 ≥ 0
x2 ≥ 1
x ≥ 1 , x ≤ −1
x∊(−∞,−1>∪<1,+∞)
x2 − x ≥ 0
x(x−1) ≥ 0
x ≥ 0 , x ≥ 1
dobrze?
przedziały w których mam rozwiązywać to
(−∞,−1>,(−1,0>,(0,1>,(1,+∞) ?
12 paź 13:11
Qulka: x≤0 reszta dobrze
12 paź 13:18
J:
Suma dwóch liczb nieujemnych ... ujemna ?
12 paź 13:21
henrys: źle rozpisałeś/aś wartość bezwzględną
lewa strona jest zawsze dodatnia więc i prawa musi być dodatnia x≥0 i już Ci odchodzi kilka
przypadków
dla x=0 równanie nie jest prawdziwe
|x2−1|={x2−1, gdy x2−1≥0 ⇔ (x−1)(x+1)≥0 ⇔ x∊(−∞,−1>∪<1,+∞)
{−x2+1, gdy ∊(−1,1)
|x2−x|={x2−x, gdy x(x−1)≥0 ⇔ x∊(−∞,0>∪<1,+∞)
{−x2+x gdy x∊(0,1)
Rozpatrujesz tylko przedziały (0,1) i <1,+∞), dla pozostałych brak rozwiązań
12 paź 13:23
fiki: to moja technika jest niepoprawna? te moje przedziały są złe?
według Qulki jest ok,teraz to już mam mętlik w głowie.
12 paź 13:26
J:
przecież prawa strona musi być nieujemna ...czyli: x ≥ 0
12 paź 13:29
henrys: zwróć uwagę jak masz określone końce przedziałów
jaki znak ma |x2−x| w przedziale (0,1> ?
12 paź 13:39
henrys: x2−x w przedziale (0,1> ?
12 paź 13:40
fiki: podstawiając 1 to wyjdzie 0.
12 paź 13:43
henrys: czyli |x2−x|=?
a podstawiając mniejsze od 1?
12 paź 13:44
fiki: dla 1/2
1/4 − 1/2 a to jest ujemne
12 paź 13:46
henrys: te końce przedziałów nie mają wielkiego znaczenia, ważne żebyś wiedział co robisz, tyle, że w
takim zapisie jak podałeś widać tylko bezmyślny schemat
12 paź 14:17
henrys: zapis powinien być konsekwentny
pytanie: dlaczego rozwiązujesz nierówności :
x2 −1 ≥ 0 czy x2 − x ≥ 0 ?
a nie x2−1>0 czy x2−x>0
co robisz w tym kroku?
za tak napisane rozwiązanie na egzaminie nie otrzymasz max punktów, chyba, że to brudnopis
12 paź 14:45
pigor: ..., ...

no właśnie, może zaproponuję np. tak :
|x2−1| + |x2−x|= x i
x >0 (bo wtedy tylko to równanie ma sens) ⇒
⇒ |x−1||x+1|+|x||x−1|= x ⇔ |x−1| (|x+1|+|x|)= x, stąd i z (*) ⇔ |x−1| (x+1+x)= x ⇔
⇔ |x−1| (2x+1)=x ⇔ ((1−x)(2x+1)=x i 0< x<1) v ((x−1)(2x+1)=x i x>1) v (x=1 i ∅) ⇒
⇒ (2x+1−2x
2−x−x=0 i 0< x<1) v (2x
2+x−2x−1−x= 0 i x>1) ⇔
⇔ (2x
2=1 i 0< x<1) v (2x
2−2x−1=0 i x>1) ⇔
⇔ (|x|=
12√2 i 0< x< 1) v (
√Δ=2
√3 i x=
14(2 ± 2
√3) i x>1) i⇔
⇔
x=12√2 v
x= 12(1+√3) ⇔
x∊{ 12√2, 12(1+√3 }
o ile gdzieś się nie walnąłem....

za co z góry przepraszam.
12 paź 15:09
fiki: techniką przedziałów uczyli nas żeby to rozwiązywać.
W zakładce 'wartość bezwzględna' na tym forum robiłem analogicznie do jakiegoś przykładu i
stąd ≥ 0
12 paź 15:11
pigor: ..., no dobra ; ale po to masz swój RAM, aby wstawić
x=0 do danego równania i zobaczyć, że 1=0, a wtedy możesz
darować sobie to x=0 (z odpowiednim krótkim komentarzem
oczywiście), bo akurat mnie nie chciało się tego ...

zrobić ...
12 paź 15:30
henrys: w tych przykładach konsekwentnie wyznaczono przedziały
https://matematykaszkolna.pl/strona/1796.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/4078.html
masz wyznaczyć dla jakich x wyrażenie (całe): x(x−1) ≥ 0
napisałeś: x ≥ 0 , x ≥ 1 (brak spójnika, jak to przeczytać?, to jaki ma być ten x?)
a jeżeli x<0 i x−1<0 to przecież x(x−1)>0.
Sprawdzamy dla jakiego x, wartość wyrażenia x(x−1) jest nieujemna
x(x−1)≥0 ⇔ x∊(−
∞,0>∪<1,+
∞) (narysuj wykres i odczytaj, mamy parabolę z ramionami skierowanymi
do góry).
12 paź 15:31