Równanie trygonometryczne
kamil: cosx−sinx=−1 . Jak to rozwiązać?
Próbowałem tak:
cosx=1−sinx
1−sinx−sinx=−1 itd. ale pewnie źle to jest.
12 paź 12:44
ICSP: cosx ≠ 1 − sinx
12 paź 12:45
kamil: To jak to zrobić?
12 paź 13:54
J:
| | π | |
cosx − sinx = √2sin( |
| − x) |
| | 4 | |
12 paź 14:08
kamil: Mógłbym prosić jakieś rozwiązanie krok po kroku?
12 paź 14:11
12 paź 14:15
kamil: A mogę podnieść to do kwadratu?
12 paź 14:44
J:
a po co ?
12 paź 14:46
kamil: No na samym początku. Żeby później z jedynki trygonometrycznej się pozbyć elementów.
12 paź 14:52
J:
masz gotowe równanie 14:15
12 paź 14:55
PW : Pudło. Prawa strona jest ujemna. To tak jakbyś podniósł do kwadratu
a = −5
− dostaniesz
a2 = 25.
Wniosek: a =−5 lub a = 5 jest nieprawdziwy − wprowadzamy "nieistniejące rozwiązania", gdy
nierozważnie podnosimy do kwadratu.
12 paź 14:56
kamil: To co kolega wyżej napisał mi, nie potrafię tego zrozumiec skąd to się wzieło.
12 paź 15:06
J:
| | π | |
zamień: sinx na cos( |
| − x) ... i zastosuj wzór na różnicę cosinusów |
| | 2 | |
12 paź 15:13
kamil: Nie wiem jak
12 paź 15:16
pigor: ..., cosx − sinx = −1
a ...

nie jest tak, że problem można sprowadzić do alternatywy tylko
3−ech następujących koniunkcji :
cosx−sinx= −1 ⇔
⇔ (cosx= −1 i sinx=0)
v (cosx=0 i sinx=1)
v (cosx= −
12 i sinx=
12) ⇔
⇔ ... i dalej prosta sprawa ...

.
12 paź 15:18
Kacper:
| | 1 | | 2 | |
a co z przypadkiem cosx=− |
| i sinx= |
| ? i pozostałymi?  |
| | 3 | | 3 | |
12 paź 15:33
Mila:
| | π2−x+x | | π2−x−x | |
2*cos( |
| )*sin( |
| )=−1⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
2*cos( |
| )*sin(−x+ |
| )=−1⇔ |
| | 4 | | 4 | |
| | √2 | | π | |
2* |
| *(−sin(x− |
| ))=−1⇔ |
| | 2 | | 4 | |
| | π | | π | | π | | π | |
x− |
| = |
| +2kπ lub x− |
| = |
| +2kπ ⇔ |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
===================
12 paź 18:48