matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągów
Upsss:
Mam do obliczenia taką granicę
1
1
1
+
+ ...+
3
9
3
n+2
lim
1
1
1
−
+ ...+
* (−1)
n+1
4
8
2
n
Wiem, że teraz suma ciągu geometrycznego tylko nie wiem co dokładnie wpisać w jednym, jak to wwyliczyć
1
1
1− (
)
do jakiej potęgi tu powinno być? jak to obliczyć?
3
S
n
=
*
3
1
1−
3
12 paź 11:12
Qulka:
do potęgi równej liczbie wyrazów ... u Ciebie n+2
12 paź 11:41
Mila:
1
a
1
=
3
1
a
k
=
3
n+2
a
k
=a
1
*q
k−1
1
1
1
=
*
3
n+2
3
3
k−1
1
1
=
3
n+2
3
k
k=n+2 k−1=n+1
12 paź 18:32
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick