największa wartość funkcji
ana: Pewne ciało porusza się ruchem prostoliniowym zgodnie ze wzorem s(t)=6t
2−0,5t
3, gdzie
s(t) oznacza drogę mierzoną w metrach, natomiast t czas mierzony w sekundach. W którym
momencie t∊<0,12> prędkość ciała jest największa? Oblicz tę prędkość.
ja liczyłam od tego pochodną, następnie warunek konieczny i warunek wystarczający a potem
wartości funkcji na końcach przedziałów, ale niestety nie chce mi wyjść odpowiedź zgodna z
kluczem
12 paź 10:17
J:
t = 8 sekunda
12 paź 10:23
Janek191:

v(t) = s '(t) = 12 t −1,5 t
2 = t*( 12 − 1,5 t)
t
1 = 0 t
2 = 8
12 paź 10:34
dadam: v(t)=12t−1,5t
2=−1,5t*(t−8)
t=0 ∨ t=8
12 paź 10:34
J:
@Janek191 ... w czwartej sekundzie pochodna osiaga maksimum, a nie ciało :
12 paź 10:39
Janek191:
@J :
Podaj obliczenia.
12 paź 10:42
J:
Obliczenia czego ?
12 paź 10:42
J:
dobra .... nie było tematu ...mój błąd
12 paź 10:43
Janek191:
Czasu .
12 paź 10:44
ana: a czemu to nie chce wyjść moim sposobem?
12 paź 10:50
dadam: We wzorze na prędkość masz parabole (ekstremum w wierzchołku − stąd średnia arytmetyczna z
miejsc zerowych)
Ale można też tak:
v')t)=12−3t=−3(t−4)
t=4
12 paź 10:55
dadam: mamasz policzyć max prędkości więc jak chcesz pochodnymi liczyć to musisz policzyć pochodną
prędkości
12 paź 10:57
J:
Zapewne tak jak ja, liczysz maksimum s(t) , a nie v(t)
12 paź 11:11
daras: Liczysz maksimum v(t) = 12t −1,5t2
czyli v' =a(t) = 12 −3t = 0 stąd t = 4 s wtedy ciało przestaje przyspieszać więc prędkość ma
maksymalną
12 paź 22:45