Rozwiąż nierówność
kero: mam problem z kilkoma zadaniami.
1). −x3+x2+x−1 ≥0
i ja rozwiązuje to w taki sposób.
−x2(x−1)+1(x−1)≥0 /*(−1)
x2(x−1)−1(x−1)≤0
(x2−1)(x−1)≤0
(x+1)(x−1)(x−1)≤0
x=1 v x=−1 v x=−1
nie wiem gdzie robię błąd ponieważ wychodzi mi że xε<−1 1>
2). x4−5x3+4>0
x2=t
t2−5t+4>0
Δ=9
t1=4
t2=1
x=√t
(x−2)(x−1)>0
xε(1 2)
tu również nie mam pomysłu gdzie robię błąd
3). x3+6x2+11x+6>0
a tego kompletnie nie wiem jak ugryźć.
12 paź 09:47
Janek191:
x
3 + 6 x
2 + 11 x + 6 > 0
x = − 1, bo
− 1 + 6 − 11 + 6 = 0
Dzielimy przez x + 1
( x
3 + 6 x
2 + 11 x + 6) : ( x + 1) = x
2 + 5 x + 6
−x
3 − x
2
−−−−−−−−−−
5 x
2 + 11 x
− 5 x
2 − 5 x
−−−−−−−−−−−−−−
6 x +6
− 6 x − 6
−−−−−−−−−−
0
x
2 + 5 x + 6 = ( x + 3)*(x + 2)
Mamy zatem
( x + 3)*( x + 2)*( x + 1) > 0
Dokończ
12 paź 09:54
kero: dziękuje
12 paź 09:59
Janek191:

1)
− x
3 + x
2 + x −1 ≥ 0
− x
2*( x − 1) + 1*( x −1) ≥ 0
( x − 1)*( − x
2 + 1) ≥ 0
(x −1)*( 1 − x
2) ≥ 0
( x − 1)*( 1 − x)*( 1 + x) ≥ 0 / *( −1)
( x − 1)*( x − 1)*( x + 1) ≤ 0
Dokończ: )
12 paź 10:12
kero: 1)
xε<−∞ −1> v <1>
3)
xε(−3 −2) v (−1 +∞)
12 paź 10:35
Janek191:

Ok.
z.3
x ∊ ( − 3 ; − 2) ∪ ( − 1; +
∞ )
12 paź 10:39
kero: Udało mi się zrobić drugie zadanie zostawię rozwiązanie dla innych.
x4−5x2+4>0
X4−4x2−x2+4>0
x2(x2−4)−1(x2−4)>0
(x2−1)(x2−4)>0
(x−1)(x+1)(x−2)(x+2)>0
12 paź 11:06