okragly stol
Arek: Na ile sposobów można rozsadzić 30 osób przy dwóch okrągłych stołach z ponumerowanymi
miejscami, jeśli jeden stół ma 20 miejsc, a drugi 10.
Nie wiem czy dobrze próbuję, proszę o pomoc.
Wybieram 10 osób z 30, następnie wybieram 10 miejsc dla tych 10 osób, permutuje te osoby,
a na pozostałych 20 miejscach reszte osób i permutuję je, czyli:
30 30
( ) * ( ) * 10! * 20!
10 10
Będzie ok? Jeśli nie, jak zrobić poprawnie?
11 paź 23:43
11 paź 23:45
Arek: Mógłbyś wytłumaczyć dlaczego tak, a nie inaczej i dlaczego moje rozwiązanie nie jest dobre?
11 paź 23:52
PW : Mam na to prostą radę. Usadź wszystkich w rządku (utwórz permutację 30 osób), a potem zawołaj:
− Panie i panowie, pierwszych 20 osób zapraszam do większego stołu, pozostali do stołu
mniejszego. Proszę siadać w takiej kolejności jak państwo siedzieli na ławce, miejsca są
numerowane.
Liczba możliwych usadzeń byłaby więc równa po prostu 30!, i jest to ten sam wynik co u
Janka191, inaczej liczony.
12 paź 01:09
Arek: Dziękuję PW, cenna rada.
Czy mógłbyś również rozwinąć myśl Janka? Chciałbym zrozumieć co jest nie tak w moim
rozumowaniu. Wiem, że popełniam jakiś błąd logiczny, ale nie wiem jaki.
12 paź 01:21
Janek191:
@ Arek
Z 30 osób wybieramy losowo 20 osób na N:30}{20} sposobów i sadzamy je przy większym
stole gdzie mogą zająć miejsca na 20 ! sposobów ( permutacje zbioru 20 elementowego ).
Pozostałe 10 osób sadzamy przy drugim stole na 10 ! sposobów ( permutacje zbioru
o 10 elementach).
| | | | 30 ! | |
Mamy więc n = | * 20 ! * 10 ! = |
| * 20 ! * 10 ! = 30 ! |
| | | 20 ! * 10 ! | |
12 paź 09:22