funkcja logarytmiczna dziedzina
Heronek: Dziedzina f. log.
Męczę się z tym zadaniem już dłuższy czas, pomocy:
Wyznacz dziedzinę funkcji:
| | x | |
f(x) = log1/2 |
| (cały logarytm jest pod pierwiastekiem, nie pisze go bo wygląda to |
| | x2−1 | |
| | x | |
wtedy tak: √log1/2 |
| ) |
| | x2−1 | |
11 paź 23:20
11 paź 23:22
Janek191:
| | x | | x | |
czyli log0,5 |
| ≥ log0,5 1 ⇒ |
| ≤ 1 |
| | x2 − 1 | | x2 − 1 | |
11 paź 23:24
Heronek: z tego pierwszego wychodzi mi coś takiego później?:
(−x
2 + x + 1)(x
2 − 1) ≤ 0
| | 1−√5 | | 1+√5 | |
z lewej części wychodzi mi że x∊( |
| , |
| ) a z prawego x ∊ (−1,1) czy to |
| | 2 | | 2 | |
jest wogóle dobrze? Jaki znak powinien być między tymi dwoma koniunkcja czy alternatywa?
I czy pomiędzi warunkiem 1 założeń a warunkiem drugim powinna być koniunkcja?
11 paź 23:26
Heronek: a ten drugi warunek: czy wyjdzie on tak czy dobrze mi się wydaje że gdzieś mam błąd:
x(x
2−1) > 0
x>0 |x|>1
x>1 v x<−1
x∊(0, +
∞)
11 paź 23:30
Janek191:

Odczytaj z wykresu :
11 paź 23:33
Eta:

1/ x
2−1≠0 ⇒ x≠1 , x≠ −1
| | x | |
2/ |
| >0 ⇒ x(x−1)(x+1)>0 ⇒ x∊(−1,0)U (1,∞) |
| | x2−1 | |
| | x | |
3/ |
| ≤1 ⇒ (x−1)(x+1)(−x2+x+1)≤0 |
| | x2−1 | |
| | 1−√5 | | 1+√5 | |
miejsca zerowe f: −x2+x+1 x1= |
| v x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1−√5 | | 1+√5 | |
x∊(−∞, −1)U( |
| , 1) U( |
| , ∞) |
| | 2 | | 2 | |
teraz wybierz część wspólną tych trzech warunków
| | 1−√5 | | 1+√5 | |
otrzymasz : Df= ( |
| ,0) U ( |
| , ∞) |
| | 2 | | 2 | |
11 paź 23:43
Eta:
Popraw

Na 3/ rys w miejscach x
1 i x
2 mają być przedziały domknięte !
(nie zauważyłam nierówności słabej ≤ 0
11 paź 23:47
Heronek: Dziękuję bardzoooo! Teraz wszystko rozumiem i kilka podobnych przykładów wyszło mi super
szybko. Dziękuję. Uwielbiam to jak w twoich odpowiedziach wszystko jest przejrzyste i od razu
zrozumiałe
12 paź 00:02
Eta:
12 paź 00:07