matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomiany
Amika:
Hej, powie mi ktoś czy dobrze to zrobiłam? 2x
3
−x
2
−4x+2=0 x
2
(2x−1)+2(2x+1)=0 (x
2
+2)=0 lub 2x−1=0 lub 2x+1=0 (x
2
+2) lub 2x−1=0 lub 2x−1=0
1
1
sprzeczność x=
x=−
2
2
11 paź 22:32
prosta:
niestety, nie
11 paź 22:34
Amika:
Dlaczego?
11 paź 22:35
prosta:
x
2
'(2x−1)
−
2(2x−1)=0 (x
2
−2)(2x−1)=0 (x−
√
2
))(x+
√
2
)(2x−1)=0
11 paź 22:37
Amika:
Aha rozumiem. Dziękuje
11 paź 22:40