Uzasadnij, geometria analityczna (liceum)
Fadis: Uzasadnij, że trójkąty ograniczone osiami układu współrzędnych i dowolną prostą y=ax+b mającą
jeden punkt wspołny z wykresem funkcji y=1/x (x>0) mają równe pole.
11 paź 22:01
prosta:

punkty wykresu funkcji spełniają warunek xy=1 (x>0)
11 paź 22:08
prosta:
y=ax+b i xy=1 , a<0
x(ax+b)=1
ax
2+bx−1=0
Δ=b
2+4a i Δ=0 ( warunek styczności)
b
2+4a=0
| | −b2 | | −b | |
PΔ= |
| =2 podstawa trójkąta ma długość: |
| |
| | 2a | | a | |
wysokość trójkąta ma długość b
11 paź 22:24
Fadis: Dzięki
11 paź 22:39
prosta:
II liceum czy III liceum ?
11 paź 22:43
Fadis: podręcznik z II liceum, ale stara podstawa programowa, przygotowuję się do rozszerzonej matury
z matematyki
11 paź 22:44