logarytm
logarytm: log
π3=
11 paź 21:51
logarytm: pytanie czy to jest większe czy mniejsze od 1
11 paź 21:56
ICSP: mniejsze
11 paź 21:57
logarytm: no ale dlaczego?
11 paź 21:59
prosta:
funkcja y=logπx jest rosnąca:
logπ3 < logππ
logπ3 < 1
11 paź 22:01
ICSP: ponieważ logarytm o podstawie większej od 3 jest funkcją rosnącą, więc wprost z definicji
dostajemy:
3 < π ⇒ logπ 3 < logπ π = 1
11 paź 22:02
logarytm: dziękuję
11 paź 22:02
logarytm: | | 1 | |
a dla log1/π |
| będzie większe od 1, tak? |
| | 3 | |
11 paź 22:08
Mila:
log
1π(x)− funkcja malejąca ⇔
11 paź 22:42
logarytm: dzięki
11 paź 23:07