logarytmy
x: (log2x)2 + 1,9log2x = 0,2
11 paź 21:45
x: t= log2x to mam, ale dalej jakieś kosmiczne rzeczy mi wychodzą
11 paź 21:47
sushi_gg6397228:
\ *10 i nie ma brzydkich liczb
11 paź 21:53
logarytm: nie ma sensu tego dalej liczyć, już wszytsko dobrze, nie trudźcie się kochani, mam odpowiedź
11 paź 21:53
x: w pytaniu nie było oblicz dokładny wynik tylko która z liczb jest odp, więc będzie 20,1
11 paź 21:55
Janek191:
cd. dla potomnych
x > 0
10 t
2 + 19 t − 2 = 0
Δ = 361 − 40*(−2) = 441
√Δ = 21
| | − 19 − 21 | | − 19 + 21 | |
t = |
| = − 2 lub t = |
| = 0,1 |
| | 20 | | 20 | |
więc
log
2 x = − 2 lub log
2 x = 0,1
x = 2
−2 lub x = 2
0,1
======== =======
12 paź 09:42