Równanie wykładnicze
Rav: 3x−1 + 2 * 9−x+1 = 3
Czy mogę liczyć na pomoc z tym przykładem? Chodzi mi konkretnie o to co zrobić z tworem 2 *
3−2x+2, z którym nie umiem sobie dalej poradzić.
11 paź 21:24
11 paź 21:34
Janek191:
3
x −1 + 2*9
− x+ 1 = 3
| | 1 | |
3 x −1 + 2* |
| − 3 = 0 |
| | 9 x −1 | |
| | 2 | |
3x −1 + |
| − 3 = 0 |
| | (3 x −1)2 | |
3
x −1 = t > 0
t
3 − 3 t
2 + 2 = 0
t = 1
11 paź 21:38
Janek191:
( t
3 − 3 t
2 + 2) : ( t − 1) = t
2 − 2t − 2
Δ = 4 − 4*1*(−2) = 4 + 8 = 12 = 4*3
√Δ = 2
√3
| | 2 − 2√3 | |
t = |
| < 0 − odpada |
| | 2 | |
| | 2 + 2√3 | |
t = |
| = 1 + √3 > 0 |
| | 2 | |
zatem
3
x −1 = 1 lub 3
x −1 = 1 +
√3
3
x −1 = 3
0 lub log
3 3
x −1 = log
3 (1 +
√3)
x − 1 = 0 lub x − 1 = log
3 (1 +
√3)
x = 1 lub x = log
3 (1 +
√3) + 1
==== =================
11 paź 21:57