dziedzina funkcji cd
SundayMorning: To jeszcze raz ja i jeszcze raz z tym samym przykładem
| | 2−x | |
Dziedziną funkcji |
| jest zbiór R/{−3,−2} |
| | (x+3)(x2+4x+4) | |
wiem dlaczego −3 (x+3≠0 ⇒ x=−3 )
ale nadal nie rozumiem dlaczego −2
Ps. W tamtym przykładzie zaistniała pomyłka w przepisywaniu właśnie
9 gru 16:38
m: ponieważ
x2+4x+4 jest różne od 0 (przekreślone =)
obliczasz delte i wychodzi delta<0
czyli musisz obliczyć X0=−b2a
i wychodzi X0=−2
9 gru 16:47
Miśka: dzięki
9 gru 16:52
m: sory delta wychodzi=0 dalej dobrze
9 gru 16:55
damorka: dla trójmianu
x
2+4x+4
Δ=0 a nie Δ<0

w takim przypadku nie dałoby się obliczyć pierwiastka
9 gru 16:57
m: wiem

spokojnie juz napisalam ze pomylka
9 gru 16:58
damorka: dla trójmianu
x
2+4x+4
Δ=0 a nie Δ<0

w takim przypadku nie dałoby się obliczyć pierwiastka
9 gru 16:58
Miśka:
9 gru 16:59
damorka: sorki

no i się zdublowało

zwracam honor
9 gru 17:00
m: 
nie szkodzi
9 gru 17:04