matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż granice
agnieszka96:
1. lim [
4x
2
+5
2x−2
−
4x
2
−5
2x
] x−−>−
∞
2. lim
2x−5
9−x
2
x−−>3
+
3. lim
2x−5
x
3
−2x
2
−4x+8 x−−>2
+
4. lim
√
x
2
+8x+6
2x+6
x−−>−
∞
11 paź 21:15
Janek191:
4. t = − x ⇒ x
2
= t
2
√
t
2
− 8 t + 6
lim f(x) = lim
= lim U{
√
1 −
8
t
+
6
t
2
{
− 2 t + 6
− 2 +
6
t
} = x→ −
∞
t → +
∞
t→ +
∞
1
=
= − 0,5
−2
11 paź 21:24
Janek191:
Miało być
√
1 −
8
t
+
6
t
2
... = lim
= − 0,5
− 2 +
6
t
t→ +
∞
11 paź 21:27
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick