8.125 Rozwiąż równania
Wścibski: Rozwiąż równania:
a) cos2x − 5six − 4 = 0
b) cos2x − 3cosx − 4cos2x = 4sin2x
I jeszcze pytanie bezpośrednio ode mnie − czy jest jakiś sposób na to, by nauczyć się
rozwiązywać tego typu przykłady? Bo ja patrzę, patrzę i niewiele mi to daje. Czasami próbuję
coś pomnożyć, zauważyć jedynkę trygonometryczną czy coś, ale często mam tak, że ślęczę nad
przykładami i nic nie wskóram.
11 paź 20:32
henrys: cos2x=cos2x−sin2x=1−2sinx=2cosx−1
skorzystaj z tych wzorów
11 paź 20:35
5-latek: Zaczac od rozwiazywania najprostszych przykladow typu
sinα=sinβ
cosα=cosβ itd.
11 paź 20:35
henrys: tam miało być
cos2x=cos2x−sin2x=1−2sin2x=2cos2x−1
11 paź 20:36
Wścibski: Znam te wzory, ale jak jestem już w "zaawansowanej" fazie rozwiązania, to się blokuję.

Na przykładzie:
a) cos2x − 5six − 4 = 0
1 − 2sin
2x − 5sinx − 4 = 0
− 2sin
2x − 5sinx − 3 = 0
2sin
2x + 5sinx + 3 = 0
Czy tutaj mogę spokojnie podstawić t=sinx; t∊<−1, 1>?
11 paź 20:39
henrys: tak jak radzi 5−latek, proste przykłady, trzeba poznać parę wzorów (najlepiej je sobie
wyprowadzić
11 paź 20:39
henrys: pewnie
11 paź 20:39
Janek191:
cos 2 x = cos
2 x − sin
2 x = 1 − 2 sin
2 x
więc mamy
1 − 2 sin
2 x −5 sin x − 4 = 0
−2 sin
2 x − 5 sin x − 3 = 0
2 sin
2 x + 5 sin x + 3 = 0
t = sin x − 1 ≤ t ≤ 1
2 t
2 + 5 t + 3 = 0
Δ = 25 − 4*2*3 = 1
| | − 5 − 1 | |
t = |
| = −1,5 < − 1 − odpada |
| | 4 | |
lub
czyli
sin x = − 1
| | π | |
x = − |
| + 2π*k , gdzie k − dowolna liczba całkowita |
| | 2 | |
11 paź 20:41
henrys: tutaj bez podstawiania ładnie wychodzi
2sin2x+2sinx+3sinx+3=0
2sinx(sinx+1)+3(sinx+1)=0
(sinx+1)(2sinx+3)=0
sinx=−1 lub sinx=−3/2<−1
11 paź 20:43
Wścibski: Skoro tak, to spróbuję i b) samemu zrobić.

Nie wiem czemu, ale strasznie boję się tutaj
potęg. Nevermind.
b) cos2x − 3cosx − 4cos
2x = 4sin
2x
cos2x − 3cosx − 4cos
2x = 2 − 2cos2x
4cos
2x + 3cosx − cos2x + 2 = 0
4cos
2x + 3cosx − 2cos
2x + 1 + 2 = 0
2cos
2x + 3cosx + 3 = 0
Potem wystarczy podstawić t=cosx; t∊<−1, 1>
Dziwne, po napisaniu pytania tutaj zadania stały się nagle łatwe.

Dziękuję za pomoc!
11 paź 20:52
Wścibski: A tak z drugiej strony... Jak tutaj podstawię t, to wyjdzie:
2t2 + 3t + 3 = 0
Δ = 9 − 4*2*3 < 0
Czyli wychodzi, że x∊∅?
11 paź 20:55
henrys: jeśli nie zrobiłeś błędu w rachunkach to tak
11 paź 21:01
henrys: masz błąd w trzecim wierszu
11 paź 21:09
Wścibski: Oczywiście, że się walnąłem. I to już na samym początku.
cos2x − 3cosx − 4cos
2x = 4sin
2x
cos2x − 3cosx − 4cos
2x = 4 − 4cos2x
5cos2x − 3cosx − 4cos
2x − 4 = 0
5cos2x − 3cosx − 2cos2x − 2 − 4 = 0
3cos2x − 3cosx − 6 = 0
6cos
2x − 3 − 3cosx − 6 = 0
6cos
2x − 3cosx − 9 = 0
Teraz powinno wyjść.
11 paź 21:11