Określ dziedzinę i zbiór wartości
guciek: Określ dziedzinę i zbiór wartości
A) f(x)= arcsin √1−x22
założenie: 1−x2 ≥0 −−> x ≤ 1 −−> Df: (−∞; 1>
Ale co ze zbiorem wartości proszę krok po kroku bo chce sie nauczyc rozwiazywac takie zadania
B) f(x) 2arccos(1−x)
−1 ≤ 1−x ≤ 1
Df: x∊<0,2>
i tu rowniez mam problem ze zbiorem wartosci
11 paź 20:11
guciek: w B) jest f(x)= 2 arccos(1−x)
11 paź 20:18
prosta:
a) −1≤
√1−x2≤1
√1−x2≤1
1−x
2≤1
x
2≥0
x∊ℛ
| | π | | π | |
stąd D=ℛ zbiór wartości: <− |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
11 paź 21:49
prosta:
a) ponadto w ustaleniu dziedziny: 1−x2≥0
x∊< −1 , 1>
stąd D=< −1 , 1>
11 paź 21:52
prosta:
a ) korekta co do zbioru wartości:
−1 ≤ x ≤ 1
| | π | |
0 ≤ 1−x2 ≤ 1 i arcsin0=0 , arcsin1= |
| |
| | 2 | |
11 paź 21:59