Wykaż, że jeśli α+β+γ=π
Filip: Wykaż, że jeśli
α+β+γ=π to cos2α + cos2β + cos2γ + 2* cosα*cosβ*cosγ = 1
11 paź 20:08
Filip: proszę o pomoc ;9
11 paź 20:30
Filip: Help me please ! Na jutro !
Chociaż jakąś podpowiedź?
11 paź 20:40
Filip: Odświeżam ;9
11 paź 21:10
Kacper:
Trzeba było się wcześniej "obudzić".
11 paź 21:32
Mila:
y=π−(α+β)
cosγ=cos(π−(α+β))=−cos(α+β)
L=cos2α+cos2β+cos(α+β)−2cosα*cosβ*cos(α+β)=
=cos2α+cos2β+[cosα*cosβ−sinα*sinβ]2−2cosα*cosβ*[cosα*cosβ−sinα*sinβ]=
=cos2α+cos2β+cos2α*cos2β−2*cosα*cosβ*sinα*sinβ+
+sin2α*sin2β−2cos2α*cos2β+2cosα*cosβ*sinα*sinβ=
=cos2α+cos2β+sin2α*sin2β−cos2α*cos2β=
=cos2α(1−cos2β)+cos2β+sin2α*sin2β=
=cos2α*sin2β+cos2β+sin2α*sin2β=
=sin2β*(cos2α+sin2α)+cos2β=sin2β*1+cos2β=1
===================================
11 paź 21:55
Mila:
Może jest łatwiejszy sposób, ale w tej chwili taka propozycja.
Posprawdzaj, bo może coś opuściłam przy przepisywaniu z kartki.
11 paź 21:56
Mila:
Wpisał i brak zainteresowania.
11 paź 22:19
Kacper:
Mila przepisał pewnie do zeszytu i zadowolony.
11 paź 22:21
Mila:
Witaj Kacper, Coś ta nasza młodzież kiepsko działa.
11 paź 22:25
Filip: Ohh oczywiście, że zadowolony

Ale nie było mnie na komputerze. Bardzo dziękuję za pomoc i
już postaram się ogarnąć

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
11 paź 22:43
Mila:
To zobacz wcześniejsze zadanie, też podałam rozwiązanie.
11 paź 22:44