logarytmy
kliss: 3
log9 27+log
13 9 −
√3log
3 16
nie wiem czemu ale jakiś błąd wyskakuje gdy próbuję to poprawnie zapisać
drugi logarytm jest o podstawie
13 z 9
trzeci to
√3 do potęgi logarytm o podstawie 3 z 16
udało mi się pierwszą i drugą wartość obliczyć ale nie wiem jak trzecią z tym pierwiastkiem

Mógłby ktoś nakierować/obliczyć lub pokazać po kolei jak się to powinno zrobić?
11 paź 20:04
5-latek: p{3]= 31/2
11 paź 20:06
Janek191:
(√3) log3 16 = ( 30,5) log3 16 = 3 0,5 log3 16 = 3log3 160,5 =
= 3 log3 4 = 4
11 paź 20:09
Janek191:
3log9 27 = 3log32 33 = 30,5*3 log3 3 = 31,5 = 3√3
11 paź 20:12
Janek191:
log13 9 = log3−1 9 = − log3 9 = − log3 32 = −2 log3 3 = − 2
11 paź 20:13
kliss: dziękuję

źle obliczyłem pierwszą wartość.
Ale jeżeli z definicji że a
logc x = x to nie powinno byćto 3
log9 27 = 27 ?
11 paź 20:21
5-latek : Nie popatrz na wzor
11 paź 20:25