wzór funkcji
m: Funkcja kwadratowa f przyjmuje największą wartość równą 3 i 1/5,a zbiorem rozwiązan nierówności
f(x)>0 jest przedział (−5;3).Wyznacz wzór funkcji f w postaci ogólnej.
proszę o pomoc
9 gru 16:36
zefir:
miejsca zerowe to: x
1= −5 v x
2= 3
| | x1+x2 | | −5+3 | |
to: xw= |
| = |
| = −1
|
| | 2 | | 2 | |
postać kanoniczna: f(x) = a( x−x
w)
2 +y
w= a( x +1)
2 + 3
15
dla x= 3 f(3) =0
to: a( 3+1)
2 + 3
15= 0 => 16a = −
165
to: a = −
15
zatem: f(x) = −
15( x +1)
2 + 3
15
f(x) = −
15( x
2 +2x +1) +3
15= −
15x
2 −
25x +3
odp:
f(x) = −15x2−25x +3
9 gru 17:11
m: dziękuję

jeszcze przeanalizuje sobie to rozwiazanie zeby je dokladnie zrozumiec
9 gru 17:17
zefir:
9 gru 17:19
9 gru 17:22