Rozwiąż rownanie trygonometryczne
Filip: Rozwiąż równanie:
sinx + sin2x + sin3x = cosx + cos2x +cos3x
Proszę o rozwiązanie całego przykładu.
11 paź 19:32
Janek191:
sin 2 x + 2 sin 2x*cos x = cos 2 x + 2 cos 2x*cos x
sin 2 x*( 1 + 2 cos x) = cos 2 x*( 1 + 2 cos x)
( sin 2 x − cos 2 x)*( 1 +2 cos x) = 0
sin 2 x = cos 2 x lub 1 + 2 cos x = 0
sin 2 x = cos 2 x lub cos x = − 0,5
Dokończ

− patrz na wykresy funkcji sinus i cosinus
11 paź 19:42
pigor: ..., np. tak :
sinx+sin2x+sin3x = cosx+cos2x+cos3x ⇔
⇔ (sinx+sin3x)+sin2x = (cosx+cos3x)+cos2x ⇔
⇔ 2sin2xcosx +sin2x − 2cos2xcosx+cos2x /:2 ⇔
⇔ sin2x(cosx+1) − cos2x(cosx+1) = 0 ⇔
⇔ (cosx+1) (sin2x−cos2x) = 0 ⇔
⇔ cosx= −1 v (sin2x= cos2x i np. cos2x≠0) ⇒
⇒ x= π+2kπ v tg2x=0 ⇔ x=(2k+1)π v 2x=kπ ,k∊R ⇔
⇔
x=(2k+1)π v x=12kπ ,
k∊R . ...
11 paź 19:57
pigor: ..., przepraszam "zjadłem 2 (dwójkę przy cosx. i do de....

czas znikać ..;
11 paź 20:00
Mila:
sinx + sin2x + sin3x = cosx + cos2x +cos3x⇔
(sinx+sin(3x))+sin(2x)=(cosx+cos(3x))+cos(2x)
| | x+3x | | x−3x | | x+3x | | x−3x | |
2*sin |
| *cos |
| +sin(2x)=2*cos |
| *cos |
| +cos(2x)⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2*sin(2x)*cos(−x)+sin(2x)=2*cos(2x)*cos(−x)+cos(2x)
2*sin(2x)*cos(−x)+sin(2x)−[2*cos(2x)*cos(−x)+cos(2x)]=0
sin(2x)*(2cosx+1)−cos(2x)*(2cosx+1)=0
(2cosx+1)*[sin(2x)−cos(2x)]=0
| | π | |
2cosx+1=0 lub sin(2x)−sin( |
| −2x)=0⇔ |
| | 2 | |
| | 1 | | 2x+π2−2x | | 2x−π2+2x | |
cosx=− |
| lub 2*cos |
| *cos |
| =0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | | π | |
x= |
| +π+2kπ lub x=π− |
| +2kπ lub cos(2x+ |
| )=0⇔2x+ |
| = |
| +k |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 4π | | 2π | | π | | kπ | |
⇔x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ lub x= |
| + |
| |
| | 3 | | 3 | | 8 | | 2 | |
============================================
11 paź 20:35
Mila:
11 paź 22:44
Kacper:
11 paź 22:49