a
domcia111: Niech α ∈( 32 π ,2 π ). Ile wynosi cos2α , jeśli tgα= − 0.5 ?
11 paź 19:23
sushi_gg6397228:
rozpisz tangensa= sinus/ cosinus
+ jedynka trygonometryczna
rozwiązujesz układ równań
11 paź 19:39
domcia111: skąd ta jedynka trygonometryczna ?
11 paź 19:41
sushi_gg6397228:
podstawa do takich zadań
jedynka jest w tablicach ( tak samo jak Pitagoras)
11 paź 19:48
domcia111: ale wiem co to jest 1 tylko jak w tym zadaniu zrobić tą jedynke
11 paź 19:49
sushi_gg6397228:
przepisać są tutaj, po prostu
11 paź 19:50
domcia111: czyli bedzie uklad równań
sincos= −0.5
cos2 −sin2 = ale co się równa to ?
11 paź 19:52
sushi_gg6397228:
1= sin
2 x + cos
2 x
11 paź 19:53
domcia111: wynik będzie 35 ?
11 paź 19:58
sushi_gg6397228:
nie liczyłem
zapisz ile wyjdzie cos x, a ile sin x ?
11 paź 19:59
sushi_gg6397228:
zgadza się 3/5
11 paź 20:00
domcia111: cos =− 2√55
sin=√55
11 paź 20:02
domcia111: dzięki za pomoc
11 paź 20:03
sushi_gg6397228:
4ćwiartka, więc sinus ujemny, a cosinus dodatni

do poprawy
11 paź 20:05
domcia111: ale tam jest kwadrat wiec się minus redukuje
11 paź 20:07
domcia111: to wynik będzie na minusie ?
11 paź 20:07
sushi_gg6397228:
jezeli masz
x2=4
to x=...
11 paź 20:10
domcia111: dobra jest odp 3/5
11 paź 20:11
sushi_gg6397228:
temu nie przeczę; co potwierdziłem o 20.00
11 paź 20:12