wyznacz pochodną z definicji
karola:
a) f(x)=a*g(x) gdzie a jest stałą rozna od 0
b) f(x)=g(x)*h(x)
Proszę o pomoc,ponieważ jeszcze nie przerabiałam pochodnych i nie jestem pewna rozwiazania.
pozdrawiam
11 paź 19:17
sushi_gg6397228:
z definicji, to się liczy na liczbach i literkach a nie f(x); g(x); h(x)
11 paź 19:20
karola: mam takie polecenie.
11 paź 19:21
Janek191:
| f( x + h) − f(x) | | a*g(x + h) − a*g(x) | | g(x + h) − g(x) | |
| = |
| = a* |
| |
| h | | h | | h | |
więc
| | f(x + h) − f(x) | | g(x + h) − g(x) | |
lim |
| = a*lim |
| = a *g '(x) |
| | h | | h | |
h→0 h→0
czyli
[ a*g(x) ] ' = a g '(x)
11 paź 19:23
karola: Dziękuję Janek 191. Rozumiem,że h jest to Δx. Bo z takim oznaczeniem spotkałam się w niektorych
podrecznikach. Cz w przykładzie b) mam liczyć z reguły Leibniza?...
11 paź 19:42
Janek191:
Kazimierz Kuratowski : Rachunek różniczkowy i całkowy Funkcje jednej zmiennej
s. 105.
11 paź 19:53
Janek191:
Jest w PDF s. 105
11 paź 19:57
karola: ok. dziekuje
11 paź 20:34