oblicz granicę
limenson: lim 2x√x2−x+3 przez 4−5x
x−>+∞
11 paź 18:57
Janek191:
| | 2 x √x2 − x + 3 | |
f(x) = |
| ? |
| | 4 − 5 x | |
11 paź 18:58
limenson: dokładnie tak z x dążącym do +∞
11 paź 19:00
Janek191:
| | 2 √x2 − x + 3 | |
f(x) = |
| |
| | 4x − 5 | |
więc
lim f(x) = −
∞
x→
∞
11 paź 19:02
Janek191:
Jasne ?
11 paź 19:04
limenson: a co się dzieje z tym pierwiastkiem w liczniku do czego dąży i dlaczego?
11 paź 19:06
Janek191:
x2 − x + 3 → + ∞ ( funkcja kwadratowa a = 1 > 0 )
więc
√x2 − x + 3 → +∞
Mianownik dąży do − 5
więc iloraz zmierza do −∞
11 paź 19:09
limenson: dzięki wielkie
11 paź 19:13