Punkt wspólny funkcji.
Lord: | | 2 | | 1−k2 | |
Dla jakich parametrów wykresy funkcji f(x)= |
| −1 i g(x)= |
| |
| | x−k | | x2−2kx+k2 | |
mają dokładnie jeden punkt wspólny?
11 paź 18:56
sushi_gg6397228:
f=g i liczysz
zauważ, że masz wzór skróconego mnożenia w drugim mianowniku
11 paź 18:57
Lord: Możesz podać sam wynik, żeby sprawdzić odpowiedź?
11 paź 19:12
sushi_gg6397228:
jak zapiszesz obliczenia to sie sprawdzi czy jest OK
11 paź 19:18
pigor: ..., no to patrz i ...

szukaj ... ewentualnych ..., a więc
..., wtedy, kiedy równanie f(x) = g(x) ma dokładnie jedno
rozwiązanie, czyli
| | 2 | | 1−k2 | |
⇔ f(x) = g(x) ⇔ |
| − 1 = |
| i x−k ≠0 ⇔ |
| | x−k | | x2−2kx+k2 | |
| | 2−x+k | | 1−k2 | |
⇔ |
| = |
| /*(x−k)2 i (*)x ≠ k ⇒ |
| | x−k | | (x−k)2 | |
⇒ (2−(x−k))(x−k) = 1−k
2 ⇔ 2x−2k−x
2+2kx−k
2 = 1−k
2 ⇔
⇔ −x
2+2x+2kx−2k−1= 0 ⇔
x2−2(1+k)x+1+2k= 0 i
Δ= 0 ⇒
⇒ 4(1+k)
2−4(1+2k)= 0 /:4 ⇔ 1+k
2+2k−1−2k= 0 ⇔ k
2=0 ⇔
k=0 . ...
11 paź 19:40