indukcja
BoskiAlonzo: Załóżmy, że dowodzimy indukcyjnie nierówność...
1. Sprawdzamy dla n0 = 1 i jest OK
2. Założenie
3. Teza dla n + 1
Czy w 3 nierówność ta musi być spełniona dla 'n' ≥ 2? Tzn. jeśli za 'n' podstawimy '(n+1)' i
wszystko będzie OK dla liczb większych lub równych 2 (czyli ≥ (n + 1)) to teza jest
udowodniona?
11 paź 18:40
wmboczek: W 3 nie dowodzisz prawdziwości nierówności tylko prawdziwości implikacji
pomyśl o tym jak o kostkach domina
założenie − przewrócenie kostki A wymusza przewrócenie B
teza − ustawiamy wszystkie kolejne kostki w takiej samej odległości jak A i B
sprawdzenie − wyzwalacz, przewracamy pierwszą kostkę A
11 paź 18:54
BoskiAlonzo: rozumiem, ale implikacja musi być prawdziwa dla (w przypadku n0 = 1) liczb naturalnych ≥ 2,
tak?
11 paź 18:56
wmboczek: n=1⇒n=2⇒n=3......
sprawdzenie musi być początkiem łańcuszka założenie od n=1 a teza od n=2
11 paź 19:06