Proszę o sprawdzenie przykładu A i pomoc w rozwiązaniu B
%Aga%: Podaj dziedzinę i zbiór wartości:
A) f(x)=arccos 1−2x4
−1 ≤ 1−2x4 ≤ 1
−1 ≤ 1−2x4 1−2x4 ≤ 1
−4 ≤ 1−2x 1−2x ≤ 4
x ≤ 2,5 x ≥ −1,5
Df: x∊ <−1,5;2,5>
y= 1−2(−1,5)4 y= 1−2*2,54
y= 1 y= −1
Zw: <−1,1>
B) f(x)=lg(5x−x2−6)
11 paź 18:23
5-latek: W B liczba logarytmowana jaka musi być ?
11 paź 18:27
prosta:
a) zbiór wartości jest taki sam jak dla standardowego arccosx
11 paź 18:29
prosta:
a) ZW=<0,π>
11 paź 18:32
%Aga%:
B) (5x−x2−6)>0 i wtedy x∊{3} i {2} ale co dalej skoro to funkcja logarytmiczna
A) czyli tylko dziedzine musimy obliczac a zbior wartosci dla arcusów jest zawsze okreslony bo
tego nie rozumiem..
11 paź 19:00
11 paź 19:14
%Aga%: dziekuje
11 paź 19:17
prosta:
b)
D: −x2+5x−6>0
D=(2,3)
11 paź 19:17
prosta:
d) 2<x<3
| | −Δ | | 1 | |
0<−x2+5x−6≤q W=(p, q) q= |
| więc q= |
| |
| | 4a | | 4 | |
11 paź 19:22