Prawdopodobieństwo całkowite
Kuba: Zbiór zadań z matematyki podzielony jest na 6 rozdziałów: I, II, III, IV, V, VI. Liczbę zadań w
poszczególnych rozdziałach przedstawiono na diagramie A, natomiast liczbę zadań w
poszczególnych rozdziałach, które należy rozwiązać, korzystając z kalkulatora, przedstawiono
na diagramie B. Rzucamy kostką i wybieramy rozdział, którego numer jest równy liczbie
wyrzuconych oczek, a następnie losujemy jedno zadanie z tego rozdziału. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że wylosowane zadanie należy rozwiązać bez użycia kalkulatora.
Na diagramie A jest:
I: 300
II: 700
III: 200
IV: 600
V: 400
VI: 300
Na diagramie B:
I: 30
II: 40
III: 50
IV: 20
V: 60
VI: 10
11 paź 18:08
Mila:
A− wylosowano zadanie które należy rozwiązać bez użycia kalkulatora.
| | 1 | | 260 | | 660 | | 150 | | 580 | | 340 | | 290 | |
P(A)= |
| *( |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| )= |
| | 6 | | 300 | | 700 | | 200 | | 600 | | 400 | | 300 | |
| | 1 | | 26 | | 66 | | 15 | | 58 | | 34 | | 29 | |
= |
| *( |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| )=... |
| | 6 | | 30 | | 70 | | 20 | | 60 | | 40 | | 30 | |
11 paź 20:51