Wzory Viete'a
Mati: Dana jest funkcja f(x)=x2−4x+c , która ma dwa różne miejsca zerowe. Miejsca zerowe funkcji
g(x)=ax2+bx+3 są trzy razy większe od miejsc zerowych funkcji f. Wyznacz współczynniki: a, b
i c, jeśli te trójmiany mają takie samy zbiory wartości.
11 paź 17:57
sushi_gg6397228:
i z czym masz problem ?
11 paź 18:07
Mati: Wyliczyłem sobie, ze wzoru xw=(x1+x2)/2, że xw dla funkcji f = 2, więc x1+x2=4 dla
funkcji f. Dalej nie mam zielonego pojęcia co z tym zrobić, co daje mi informacja, że
ywf=ywg?
11 paź 18:22
sushi_gg6397228:
możesz wyznaczyć to samo "q" −−> dostaniesz jedno równanie pod układ równań
+ ułóż równanie na drugie zdanie w zadaniu
11 paź 18:25
Mati: Ok, dzięki!
11 paź 18:29
sushi_gg6397228:
x
1+x
2= 4
x
1*x
2=c
| | 4c−16 | |
Δ= 16−4c q= |
| = c−4 |
| | 4 | |
===================
y
1= 3*x
1
y
2=3*x
2 zatem y
1 * y
2= 9*x
1*x
2 ; y
1+y
2= 3 (x
1+x
2)
11 paź 18:32
Mati: Ok, zrobione! Dzięki za pomoc jeszcze raz.
11 paź 18:33
sushi_gg6397228:
na zdrowie
11 paź 18:35