Naj i najw wartosc.
Admatix: Wyznacz najmniejszą i największą wartość f(x)=2(x+3)(x−1) w przedzoale <0;4>.
Najwieksza wychodzi mi y=45 dla x=4.
A najmniesza y=−3 dla x=0.
Sprawdzi ktoś bo nie jestem pewny
11 paź 17:54
5-latek:

max = 2*7*3=
min = 2*3*(−1)=
11 paź 17:58
Admatix: Czyli bledem jest liczenie z postaci ogólnej?
11 paź 18:03
5-latek: Nie jest bledem bo unas postac ogolna to
f(x)= 2x2+4x−6 j f(0)=−6 a f(4)= 2*16+16−6= 42
Może zle przksztalciles na postac ogolna
11 paź 18:06
Admatix: Faktycznie

3 nie pomnożyłem przez 2. Dziękuję: D
11 paź 18:08