rozwiaz rownanie
ola: |4x4−23x2+9/2|>21/2
11 paź 17:50
sushi_gg6397228:
gdzie to równanie ?
11 paź 18:08
ola: Nierówność sorry
11 paź 18:11
sushi_gg6397228:
podstawienie t= x2 t≥0
dostajesz f. kwadratową
policz miejsca zerowe f. kwadratowej
11 paź 18:15
ola: I jak obliczyłam to co dalej
11 paź 18:18
sushi_gg6397228:
zapisz tutaj
11 paź 18:21
sushi_gg6397228:
w postaci iloczynowej, po zmiennej "t"
11 paź 18:22
ola: Δ=430 i nie wiem czy dobrze policzylam
11 paź 18:29
sushi_gg6397228:
a= 4
b= −23
Δ=.......... podstawiamy i liczymy jeszcze raz
11 paź 18:34
ola: Wychodzi Δ=457 i pierwiastka z tego nieda sie wyciągnąć
11 paź 18:38
ola: Moze trzeba te 21/2 przezucic na lewa strone
11 paź 18:39
sushi_gg6397228:
czy dobrze jest przepisany przykład ?
11 paź 18:42
sushi_gg6397228:
trzeba się najpierw pozbyć |...|, bo nie narysujesz lewej strony
11 paź 18:43
ola: Tak dwa razy sprawdzalam
11 paź 18:43
sushi_gg6397228:
11 paź 18:45
sushi_gg6397228:
więc rozpiszemy to jak ze zwykłej wartości
|x−a| > c ⇔ x−a >c V x−a < − c
11 paź 18:49
sushi_gg6397228:
i teraz wychodzą ładne t
1, t
2 dla każdej nierówności osobno
11 paź 18:52
ola: .t1=3/4 a t2 =5 dobrze
11 paź 18:57
sushi_gg6397228:
dla prawej nierówności
zapisz ją teraz w postaci iloczynowej
11 paź 18:57
pigor: ..., no to M patrz, np. tak :
|4x4−23x2+92| > 212 ⇔
⇔ 4x
4−23x
2+
92 < −
212 v 4x
4−23x
2+
92 >
212 ⇔
⇔ 4x
4−23x
2+15 < 0 v 4x
4−23x
2−6 >0 ⇒
⇒
√Δ1= 17 i x
2=
18(23±17) v
√Δ2=25 i x
2=
18(23±25) ⇒
⇒ x
2=
34 v x
2=5 v x
2= 6 v x
2= −
14< 0 ⇒
⇒ (|x|=
12√3 v |x|=
√5) v (|x|=
√6 v x∊∅) ⇒
⇒
x∊ (−∞;−√6) U (−√5;−12√3) U (12√3;√5) U (√6;+∞), o ile
się gdzieś nie ...

ufff
11 paź 19:04
ola: Ok dzieki takie jest rozwiazanie w książce
11 paź 19:05