Dowód indukcyjny
kk: Udowodnij że liczba postaci 5n+1+2*3n+1 jest podzielna przez 8. Zadanie z indukcji
matematycznej.
11 paź 17:35
Janek191:
1) n = 1
52 + 2*31 + 1 = 25 + 6 + 1 = 32 = 8*4 ok
2) Zakładam podzielność 5n+1 + 2*3n + 1 przez 8, tzn.
5 n +1 + 2*3n + 1 = 8 k ⇒ 5n +1 = 8 k − 2*3n − 1
Mam pokazać podzielność 5n +2 + 2*3n =1 + 1 przez 8
Dowód.
5n +2 + 2*3n +1 + 1 = 5*5n +1 + 2*3* 3n + 1 = 5*(8 k − 2*3n − 1) +2*3*3n + 1 =
= 8* 5k − 10*3n − 5 + 6*3n + 1 = 8*5k − 4*3n − 4 = 8*5k − 4*( 3n +1)
3n − 1 jest liczbą parzystą, więc 8*5k − 4*( 3n + 1) dzieli się przez 8.
Na mocy indukcji matematycznej liczba 5n+ 1 + 2*3n + 1 dzieli się przez 8 dla n ∊ ℕ1
11 paź 17:48
Janek191:
Tam miało być
3n + 1 jest liczbą parzystą.
11 paź 17:49
kk: Dziękuję pięknie!
11 paź 18:00