Funkcja odwrotna
Zuzka:D: Czy istnieje funkcja odwrotna do f(x)=2−3x x∊R? Jeżeli tak, narysuj wykres i podaj wzór f.
odwrotnej.
11 paź 17:23
Zuzka:D: Chciałabym chociaż wiedzieć czy funkcja jest surjekcją.
11 paź 18:06
Zuzka:D: Proszę, nwm jak się za to zabrać.
11 paź 18:41
prosta:
y=2−3x
3x=2−y
x=log3(2−y)
funkcja odwrotna: g(x)=log3(2−x)
11 paź 18:46
Zuzka:D: Czyli funkcja jest surjekcją ?
11 paź 18:48
prosta:
f: R→(−∞ , 2)
g: (−∞ , 2)→R
11 paź 18:50
5-latek: Definicja :
Funkcje liczbowa x=g(y) w zbiorze Z2 nazywamy funkcje odwrotna względem funkcji y=f(x) w
zbiorze Z1 wtedy gdy
1. zbior liczb Z−1 tzn obszar okreslonosci funkcji x=g(x) jest zbiorem wartości funkcji
y=f(x)
2. dla każdej liczby x z ezbioru Z1 mamy g(f(x))=x
Uwaga : zbior artosci funkcji x=g(x) jest obszarem okreslonosci funkcji y=f(x)
11 paź 18:52
Zuzka:D: Ale wykresy miały być symetryczne względem prostej y=x a nie są.
11 paź 19:10
prosta:

wykresy funkcji f(x)=2−3
x oraz g(x)= log
3(2−x)
są symetryczne względem prostej y=x
11 paź 19:54