Dzielenie wielomianów
Klaudia: Cześć, potrzebuję pomocy z zadaniem:
Wyznaczyć dla jakich wartości parametrów 𝑚 i 𝑛 wielomian
𝑊(𝑥) =𝑥4+𝑚𝑥2+𝑛𝑥−1
jest podzielny przez wielomian 𝑥2−𝑥+2.
Zadanie rozwiązać dwoma metodami:
a) w oparciu o postać wielomianu 𝑊(𝑥),
b) w oparciu o pierwiastki wielomianu.
11 paź 16:38
olekturbo: zamiast liczb widzę kwadraciki 𝑊
11 paź 16:59
Janek191:
( x4 + m x2 + n x − 1) : ( x2 − x + 2) = x2 + x + m − 1
− x4 + x3 −2 x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
x3 + ( m −2) x2 + n x
− x3 + x2 − 2 x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( m − 1) x2 + ( n −2) x − 1
− ( m − 1) x2 + ( m − 1) x − 2 m + 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( m + n − 3) x − 2 m + 1
więc
m + n − 3 = 0
− 2 m + 1 = 0 ⇒ m = 0,5
czyli
0,5 + n = 3
n = 2,5
Odp. m = 0,5 n = 2,5
==================
11 paź 17:03
PW : Janek191 − widziałeś te x, m i n, czy znasz to zadanie osobiście?
11 paź 17:05
Janek191:
II sposób:
x4 + m x2 + n x − 1 = ( x2 − x + 2)*( x2 + c x − 0,5) = ... =
= x4 + ( c −1) x3 + ( 1,5 − c) x2 + ( 2 c + 0,5) x − 1
więc
c = 1
Odp.
m = 1,5 − c = 0,5
n = 2 c + 0,5 = 2,5
11 paź 17:25
Metis: U mnie tez 𝑥
11 paź 17:26
Janek191:
@ PW:
Normalnie podzieliłem i tak mi wyszło
11 paź 17:27
ZKS:
Janek191 nie zrozumiałeś chyba pytania od
PW.
11 paź 17:28
Janek191:
Nie bardzo

Chodzi o krój liter ?
11 paź 17:30
ZKS:
Oni nie widzą tych x, m oraz n.
11 paź 17:33
prosta:
jak zinterpretować podpunkty a) oraz b) ?
a) tak jak w II zaprezentowanym sposobie?
11 paź 21:38
PW : Tak, śmiałem się, bo u mnie same kwadraciki. Nie wiem skąd się to bierze − czy przy wysyłaniu
treści z telefonów?
11 paź 22:17