funkcja z modułem i pierwiastkiem
pfff: Witam,
proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania:
Dziedziną funkcji określonej wzorem
f(x) = |x+2| + 2√x2−2x+1
jest zbiór Df = <−3;2).
− Podać wzory określające funkcję w odpowiednich przedziałach, bez użycia modułu i pierwiastka.
− Narysować wykres funkcji. określić zbiór wartości tej funkcji oraz przeciwobraz zbioru <3;6>
− Dla jakich wartości parametru k równanie f(x)=k posiada 2 rozwiązania? Czy funkcja ta jest
różnowartościowa?
W miarę możliwości proszę o rozpisanie zadania.
11 paź 16:28
5-latek: 2√x2−2x+1= 2√(x−1)2= 2|x−1|
11 paź 16:32
Janek191:
f(x) = I x + 2 I + 2 √( x − 1)2 = I x + 2 I + 2*I x − 1I = I x + 2 I + I 2 x − 2 I
Df = < − 3; 2)
1) < − 3; − 2)
f(x) = −( x + 2) − ( 2 x − 2) = − 3 x
2) − 2 ≤ x < 1
f(x) = x + 2 − ( 2 x − 2) = − x + 4
3) 1 ≤ x < 2
f(x) = .... napisz
11 paź 16:37