oblicz i naszkicuj
pati: Naszkicuj wykres funkcji f i oblicz f(−3/2) oraz f(√3/2)
Witam, mam problem z zadaniem:
Naszkicuj wykres funkcji f i oblicz f(−3/2) oraz f(√3/2)
a) f(x) = {2 dla x≤1
{3x − 1 dla x>1
b) f(x) = {2x + 3 dla < −1
{−x dla ≥−1
kompletnie wiem jak to obliczyc a tym bardziej narysowac pomoze ktoś
11 paź 16:24
pati: prosze niech ktos podpwoei chociaz
11 paź 16:27
pati: prosze niech ktos pomoze chociaz troszke
11 paź 16:29
5-latek:

ten zielony to wykres funkcji sklejanej a)
−32 jest wiekszse czy mniejszse od 1 ?
11 paź 16:31
pati: no mniejsze od 1 ale dlaczego funkcja sklejana nie rozumiem czyli tam bedzie −3/2 <1 i √3/2
tez<1
11 paź 16:32
pati: ale nie wiem jak to namalowac dlaczego tak 2 to wiem na osi y funkcja stala 2 ale dlaczego tam
do gory jest potem w bok iw dol nie rozumiem
11 paź 16:33
5-latek: Dlatego ze sklada się ona z dwóch funkcji
dla x≤1 y=2 czyli jest to funkcja stala i zobacz ze tak jest na wykresie dochodzi do x=1
i masz kropke zamalowana bo jest x≤1 (rysujesz tylko te czesc wykresu dla x≤1
natomiast dla x>1 ta funkcja ma wzor y=3x−1 ale rysujesz tylko te czesc wykresu dla x>1
Teraz patrzysz na wykres
| −3 | | −3 | |
| <1 wiec wartość funkcji dla tego argumentu wynosi 2 czyli f( |
| )=2 |
| 2 | | 2 | |
| | √3 | |
Teraz masz okreslic wartość funkcji dla argumentu |
| tak samo czy jest <1 czy >1 ? |
| | 3 | |
11 paź 16:41
pati: nie rozumiem ale dziekiuje
11 paź 16:45
pati: no √3/2 <1
11 paź 16:46
5-latek: No to jaki jest przepis na ta funkcje dla x≤1?
11 paź 16:47
pati: no 2
11 paź 16:55
5-latek: No nie 2 tylko f(x)=2
czyli jakikolwiek weźmiesz argument ≤1 to wartość funkcji dla takiego argumentu (xsa) wynosi
2
No to teraz oblicz wartość funkcji dla x=5
11 paź 17:01
5-latek: Który przepis na funkcje wezniesz do obliczenia
f(x)=2 ? czy f(x)=3x−1 ?
11 paź 17:04