Bardzo proszę o pomoc
Karolina: Nigdy nie miałam Iloczynu Kartezjańskiego i owszem rozumiem te zdania, niestety tylko te
prostsze. Zupełnie nie umiem sobie poradzić z nierównościami.
W prostokątnym układzie współrzędnych OXY przedstawić iloczyn kartezjański AxB, jeśli ;
A= { x ∊ C : (x−2)(x+3)=0}
B= {x ∊ R : x2−2<0}
a drugi przykład
A=R
B= {x ∊ R : Ix+2I≥0}
11 paź 16:16
PW : Po prostu trzeba "przetłumaczyć" definicje A i B po rozwiązaniu odpowiedniej nierówności bądź
równania.
Chyba umiesz wskazać x, dla których
x2 − 2 < 0
czy (x−2)(x+3) = 0.
11 paź 16:19
henrys:

1)
A={−3,2}
B=(−√2,√2)
11 paź 16:23
henrys: może drugi przykład zrobisz sam
11 paź 16:24
Janek191:

A = { − 3; 2}
B = < −
√2 ;
√2 >
11 paź 16:28
Janek191:
Pomyliło mi się

B = ( −
√2 ;
√2 ) i osie na odwrót.
11 paź 16:30