Rozwiąż równanie trygonometryczne
Dawid1337: Rozwiąż równanie:
| | 1 | |
sin2 3x − √2sin3x + |
| = 0 |
| | 2 | |
Podstawiłem t.
Δ=0
Co teraz zrobić?
11 paź 16:10
11 paź 16:12
Dawid1337: Nie mogę tego podzielić przez 3, bo 3 jest przy x...
Może mam narysować wykres funkcji 3x zwężony na x?
I co wtedy mam znaleźć?
11 paź 16:25
PW : A po co rysować? Jest to najprostsze z możliwych równanie typu
sinβ = sin45°.
11 paź 16:28
Dawid1337: No dobrze, a jak dojść do rozwiązania zadania?
11 paź 16:55
olekturbo: 3x = 45 + k*360
x = 15 + k*120
11 paź 16:58
PW : Znaleźć β i przypomnieć sobie, że β = 3α (to takie samo podstawienie jak poprzednio sin3α = t).
11 paź 16:59
PW : olek olek ....
11 paź 17:00
olekturbo:
11 paź 17:02
PW : To dopiero "pół" rozwiązania.
11 paź 17:05
Dawid1337: olekturbo dobrze to zrobił? Bo z tego co wiem to przy sinusie są dwa rozwiązania
x = 15 + k*120
Nie zgadza się to z odpowiedzią zadania, bo w odpowiedzi jest jeszcze x = 45 + k*120
11 paź 17:06
olekturbo: no tak dalem przyklad jak to zrobic bo nie wiedzial o co chodzi
sin jest dodatni dla (0,180) wiec
3x= 135+k*360
x=45+k*120
11 paź 17:07
mix:
| | 1 | | √2 | | √2 | |
sin2(3x)−√2sinx+ |
| =0 ⇔ ( sin(3x)− |
| )2=0 ⇔ sin(3x)= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
to: 3x= |
| +2kπ lub 3x= π− |
| +2kπ , k∊C |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | 2 | | π | | 2 | |
x= |
| + |
| kπ lub x= |
| + |
| kπ |
| | 12 | | 3 | | 4 | | 3 | |
w mierze stopniowej : x=15
o+k*120
o lub 45
o+k*120
o , k∊C
11 paź 17:14