W ciele ℤ29 oblicz:
Hipolit: Ciało ℤ29:
4 * 21−3 + 354 * 5 − 2−−6
4 * (21−1)3 + 34 * 5 − (2−1)6
Algorytm Euklidesa:
29 = 1 * 21 + 8
21 = 2 * 8 + 5
8 = 1 * 5 +3
5 = 1 * 3 + 2
3 = 1 * 2 +1
1 = 3 − 1*2 = 3 − 1(5−1*3) = 3 − 5 + 3 = 2*3 − 5 = 2(8 − 1*5) − 5 = 2*8 − 2*5 −5 = 2*8 −3*5 =
2*8 −3(21 −2*8) = 2*8 −3*21 + 6*8 = 8*8 −3*21 = 8*(29 − 1*21) −3*21 = 8*29 −8*21 −3*21 = 8*29
− 11*21
21−1 = 18
4 * (18)3 + 34 * 5 − (2−1)6
Algorytm Euklidesa:
29 = 14 * 2 + 1
1 = 29 −14*2
2−1 = 15
Więc mamy:
4 * 183 + 34 * 5 − 156
Jak dalej obliczyć bez użycia kalkulatora?
11 paź 15:56