wyrażenia i ich zbiory
SundayMorning: | | 2−x | |
Dziedziną wyrażenia |
| jest zbiór R/{−3,2}. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć |
| | (x+3)(x2+4x+4) | |
dlaczego? Na lekcji pani nie była łaskawa nam odpowiedzieć

proszę
9 gru 15:48
Michał: mianownik nie może być zerem
a więc
x+3≠0 ⇒ x=−3
x2+4x+4≠0
Δ=0
x=4/2=2
9 gru 15:51
SundayMorning: thx : − )
9 gru 15:53
Godzio: chyba się pomyliłeś w przepisywaniu bo −2 nie spełnia a nie 2

, a
Michał
9 gru 16:08
SundayMorning: Przepraszam : ( odpowiedzią miało być R/{−3,−2}
9 gru 16:27