rozwiązać równanie
karol: | | x | | x | |
Log √x+ |
| + |
| +...=log(9−2x) |
| | 3 | | 9 | |
Tam całe wyrażenie jest pod pierwiastkiem
11 paź 15:35
5-latek : Karolu pod pierwiastkiem masz sume nieskonczonego ciagu geometrycznego
| | a1 | |
a1=x i q policz i S= |
| >0 musi byc |
| | 1−q | |
11 paź 15:41
karol: Skąd to wiesz ze jest ciąg a nie szereg ? Mógłby mi to ktoś po kolej wytłumaczyć co i jak ?
12 paź 22:01
olekturbo: Wiesz co to jest szereg?
12 paź 22:05
olekturbo: to samo co napisal 5−latek
12 paź 22:06
karol: Tak, wiem. A mzesz minpowiedzieć jak q policzyc i ogólnie co z czego się bierze ?
12 paź 22:09
5-latek: | | a2 | | a3 | |
q= |
| = |
| = ....... |
| | a1 | | a2 | |
wiec q=
12 paź 22:13
Janek191:
a
1 = x
więc
| | a1 | | x | | x | |
S = |
| = |
| = |
| = 1,5 x |
| | 1 − q | | | | | |
log
√ 1,5 x = log ( 9 − 2 x) ; x > 0 i x < 4,5
√ 1,5 x = 9 − 2 x
1,5 x = 81 − 36 x + 4 x
2
4 x
2 − 37,5 x + 81 = 0
Δ = 1 406,25 − 4*4*81 = 1 406,25 − 1 296 = 110,25
√Δ = 10,5
| | 37,5 − 10,5 | | 37,5 + 10,5 | |
x = |
| = 3,375 lub x = |
| = 6 > 4,5 − odpada |
| | 8 | | 8 | |
==========
12 paź 22:14